Mozaicul hidraulic ocupă un loc aparte în industria finisajelor, undeva la granița dintre cimenturi decorative și placări ceramice. Dacă există o astfel de graniță.

Are din fiecare câte ceva, fiind în același timp un produs diferit cu personalitate proprie și posibilități estetice nelimitate.

Într-o zonă a finisajelor în care marea majoritate a produselor sunt serii uriașe realizate mecanizat, noi propunem un produs de manufactură, dar de o calitate superioară tuturor placărilor convenționale.

Pentru a putea profita din plin de posibilitațile stilistice pe care le oferă, plăcile din ciment ar trebui cunoscute atât din perspectiva modernă asupra designului de interior cât și din perspectiva tradițională și istorică, pornind de la cum au apărut ele in Europa și urmărindu-le pe scurt evoluția în timp.

Maurii

Plăcile din ciment colorat au pătruns în Europa odată cu ocuparea Spaniei și a Portugaliei de catre mauri.

Influența maură a început să-și facă loc încet încet în toate domeniile vieții culturale spaniole, inclusiv în arhitectură, unde se manifestă într-un adevărat spectacol vizual de culoare si geometrie în special în regiuni ca Sevilia, Cordoba, Malaga și Granada

După izgonirea maurilor, începând cu 1490, stilul lor arhitectural cade în dizgrație pentru secole la rând, la fel și mozaicul hidraulic.

Art Nouveau

Abia în preajma anului 1860 descoperirile arheologice vor readuce la lumină tehnici și modele de mult uitate, pe care artiștii, arhiecții și mesteșugarii le vor reproduce, prelua și interpreta, readucându-le in atenția publicului.

Este epoca de glorie a curentului Art Nouveau, iar Gaudi este cel mai celebru, apreciat și talentat arhitect al vremurilor sale. Bogăția de culori si posibilitățile nelimitate în materie de pattern-uri și modele l-au inspirat pe Gaudi să-și creeze propriile forme și modele pe care le-a integrat în lucrările sale.

Guell Park

Cu asemenea “ambasador” și atâtea calități care îl făceau extrem de versatil , “mosaico hidraulico” a cucerit repede Europa și Statele Unite unde circulă sub mai multe nume, cum ar fi  Carreaux de ciment în Franta si Belgia, Terazzo oriental în Italia și Cuban Tiles sau Cement tiles in SUA.

Locul pe care îl ocupau în industria finisajelor era unul de top, fiind considerate produse de lux, lucru care nu s-a schimbat nici astăzi. Începând cu anii 50, când dezvoltarea industrială a început să pună la îndemână din ce în ce mai multe alternative, mozaicul hidraulic a început să nu mai fie prima opțiune.

Declinul

A devenit foarte popular linoleumul imprimat, mult mai usor de întreținut. Parchetul din imitații de lemn, mult mai ieftin. Gresia și faianța, după care nu-ți pare chiar așa rău dacă se sparg. Iar oamenii au început să acorde din ce în ce mai multă atenție acestor  produse mai accesibile.

Cu vremea, atelierele de fabricare a plăcilor de ciment au dispărut aproape cu totul, lăsând loc și timp oamenilor să se sature de diversitatea pe care o oferă revoluția tehnologică și industrială, de disponibilitatea pe care o oferă producția de serii uriașe și de calitatea relativă a acestora.

Redescoperirea

Și așa cum se pare că se întâmplă ciclic, după vremuri de căutări și descoperiri, oamenii incep să-și dorească din nou lucruri speciale, făcute pentru ei, cu atenție si responsabilitate și care vor bucura ochii câtorva generații. Construim mai cu atenție și decorăm mai cu grijă. Ne reîntoarcem către materiale naturale, cât mai puțin prelucrate, cu o rezistență mai bună. După ce ne-a ocupat casele decenii la rând începând de la bolurile de supă și până la perdeaua de la duș, plasticul este scos afară cu entuziasm acum din căminele noastre moderne, pentru care căutăm lumină, eficiență energetică, materiale naturale cu o amprentă cât mai mică asupra mediului înconjurător, pentru că am devenit conștienți de impactul nostru asupra lui.

Vom vedea în partea a doua în ce fel puteți integra din punct de vedere estetic mozaicul hidraulic în locuința dumneavoastră, care sunt aspectele importante de care trebuie să țineți cont la montaj și ce beneficii vă oferă acest tip de placare.